Home Festivalinfo Programma Line Up Deelnemers

SWITCH LANGUAGE

ENGLISH NEDERLANDS

Festivalinfo - Rotterdam Science Festival

Wat is het Rotterdam Science Festival?

Op vrijdag 30 september vindt in het hart van Rotterdam de vijfde editie plaats van het Rotterdam Science Festival. Het festival maakt onderdeel uit van de European Researchers’ Night, waaraan meer dan 300 steden meedoen, en is hét festival waar wetenschap en samenleving elkaar ontmoeten. Het evenement biedt een unieke kans voor nieuwsgierige bezoekers (dé Rotterdammer, scholieren, studenten, bedrijven, enz.) om zich te laten inspireren door de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Tijdens een afwisselend programma kun je genieten van interactieve science cafés, mini-colleges, workshops, debatten, demonstraties, de Markt van de Toekomst en nog veel meer. Uiteraard onder het genot van een hapje, drankje en sfeervolle muziek.

Wie zijn de initiatiefnemers?

Rotterdam Science Festival is een initiatief van de Erasmus Universiteit en Erasmus MC. Beide partijen hechten veel belang aan het delen van onderzoeksinzichten met de samenleving. Alleen dan kan kennis tot pas echt tot meerwaarde zijn. Niet alleen voor studenten en alumni, maar vooral voor dé Rotterdammer, bedrijven en scholieren…de stad Rotterdam. Tijdens het Rotterdam Science Festival verlaten wetenschappers van beide universiteiten (maar ook andere universiteiten) tijdelijk de zogenoemde ‘ivoren torens en laboratoria’ en zoeken zij actief de interactie met het publiek.

Missie Rotterdam Science Festival

“Het welzijn van de samenleving vergroten door nieuwe inzichten te delen”.

Wat is het thema voor 2016?

Ieder jaar staat tijdens het festival een ander thema centraal dat inspeelt op actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Dit jaar is het thema Everything = Energy, een onderwerp dat ons volledige leven bepaalt en waarover nog veel te ontdekken valt. Aan het begin van de negentiende eeuw ontdekten wetenschappers (Albert Einstein, Nikola Tesla, etc.) dat wat we waarnemen als fysieke materiële wereld, in het echt helemaal geen materie is, maar geheel bestaat uit energie. Het weer, de manier waarop we als mens handelen, onze gedachten en emoties, onze gezondheid, voeding, de manier waarop we zaken doen: alles is energie. Maar wat betekent dit nu precies voor de manier waarop we naar de wereld kijken? En voor ons eigen welzijn? Wat als we vanuit dit perspectief (dus met een energie bril) kijken naar de huidige maatschappelijke uitdagingen? Wat als we zien dat de meeste issues te maken hebben met een balans of disbalans van energie?

Welke wetenschappers?

Tijdens het Rotterdam Science Festival delen wetenschappers uit diverse disciplines (fysica, psychologie, geneeskunde, marketing, enz.) de meest vernieuwende inzichten. Niet alleen topwetenschappers die hun sporen ruimschoots hebben verdiend, maar ook jong talent. De meesten werken op internationaal niveau, enkele toppers hebben zelfs voor hun onderzoek een financiering vanuit de EU weten te bemachtigen.

Van hoe laat tot laat?

Er wordt nog hard aan het programma gewerkt, maar zoals het nu lijkt is iedereen vanaf 16.00 uur van harte welkom in de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Daar vindt de officiële opening plaats. Het festival duurt tot 00.00 uur.

Waar wordt het festival gehouden?

Het evenement vindt plaats middenin het hart van Rotterdam. De hoofdlocaties zijn: de Centrale Bibliotheek Rotterdam en het marktplein aan de Binnenrotte. Alle locaties zijn op loopafstand van trein-, tram- en metrostation Blaak en de parkeergarage van de Markthal.

Tickets

Meer info over het reserveren van tickets voor de editie van 2016 volgt.

Toegang mindervaliden

Het festival is toegankelijk voor mindervalide personen. Alle locaties zijn rolstoeltoegankelijk.

Partners